Muhafazakar kesimin, sol kesimin ürettiği birikime merakı daha fazla

Birincil sekmeler

İlber Ortaylı: “Edebiyatta artık sağ-sol işlemez.”Beşir Ayvazoğlu: “Türkiye’de şuurlu okuyucu az.”Elif Şafak: “Hikayeler hepimizin ortak malı.”Hasan Bülent Kahraman: “Yakınlaşma edebiyat üzerinden gelişiyorsa sevinmek gerekir.”Metin Celal: “İslami çevrelerde okuma oranı arttı.”

Son aylarda çok satan kitap listelerinde, muhafazakar olan ve olmayan olarak nitelendirilen iki kesimin okuma tercihlerinde ortak isimler göze çarpıyor. Yayınevi yöneticilerine, yazarlara, kitap eki editörlerine ve toplum bilimcilere sorduk: Muhafazakar olan ve olmayan kesimlerin okuduğu kitaplar arasında bir geçişkenlik mi başladı?

Türkiye’nin son yıllardaki en önemli gündem konularından biri siyasi kutuplaşma. Peki kitap listeleri bu konuda ne söylüyor? Son aylarda muhafazakar olan ve muhafazakar olmayan iki kesimin okuma tercihleri arasında ortak isimler dikkat çekiyor.
Elif Şafak’ın Mevlana’yı merkezine alan romanı “Aşk”, her iki kesimden de yoğun ilgi gördü sözgelimi; Murathan Mungan’ın son kitabı “Eldivenler Hikayeler” de. Yaşar Nuri Öztürk’ün “İmamı Azam” incelemesi ise merkez kitabevlerinde de çok satanlar listesindeydi.