Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


akimlar:yeniler-grubu

Farklar

Bu sayfanın seçili sürümü ile mevcut sürümü arasındaki farkları gösterir.

Karşılaştırma görünümüne bağlantı

İki taraf da önceki sürüm Önceki sürüm
Sonraki sürüm
Önceki sürüm
akimlar:yeniler-grubu [2020/02/06 09:00]
admin
akimlar:yeniler-grubu [2021/07/28 12:23] (mevcut)
Satır 3: Satır 3:
 İkinci Dünya Savaşından dolayı ortaya çıkan ekonomik yıkım ve beraberinde getirdiği toplumsal sarsıntı bütün Avrupa’da kültür ve sanatı da etkilemiştir. İşte bu ortamda Yeniler Grubu ismi belirir. Toplumsal Gerçekçilik,​ Yeniler Grubu’nun sanat anlayışında yansıma bulmuştur. Grup 1940’larda , çoğu Leopold Levy’nin öğrencileri olan Nuri İyem, Avni Arbaş, Selim Turan, Nejat Devrim, Kemal Sönmezler, Turgut Atalay ve Abidin Dino tarafından oluşturulmuştur. Batılı etkilerle beslenen D Grubu’na karşı halka yönelip toplumsal sorunlar üzerinde duran bir anlayışla sanat yapma gayreti içerisinde olmuşlardır. Ancak konu her ne kadar yerel ya da toplumsal olsa da batılı teknikten kopamamışlardır. Açtıkları serginin ismiyle de bazen anılan gurubun “Liman” isimli sergisinin ardından Selim Turan, 1941’de ise Abidin Dino gruptan ayrılmış,​ Ferruh Başağa, Fethi Karakaş, Mümtaz Yener, Haşmet Akal gruba katılmıştır. 1946’dan sonra bazı üyeler toplumsal gerçekçilikten uzaklaşmıştır. 1951 yılına dek bir çok sergi açmışlardır. İkinci Dünya Savaşından dolayı ortaya çıkan ekonomik yıkım ve beraberinde getirdiği toplumsal sarsıntı bütün Avrupa’da kültür ve sanatı da etkilemiştir. İşte bu ortamda Yeniler Grubu ismi belirir. Toplumsal Gerçekçilik,​ Yeniler Grubu’nun sanat anlayışında yansıma bulmuştur. Grup 1940’larda , çoğu Leopold Levy’nin öğrencileri olan Nuri İyem, Avni Arbaş, Selim Turan, Nejat Devrim, Kemal Sönmezler, Turgut Atalay ve Abidin Dino tarafından oluşturulmuştur. Batılı etkilerle beslenen D Grubu’na karşı halka yönelip toplumsal sorunlar üzerinde duran bir anlayışla sanat yapma gayreti içerisinde olmuşlardır. Ancak konu her ne kadar yerel ya da toplumsal olsa da batılı teknikten kopamamışlardır. Açtıkları serginin ismiyle de bazen anılan gurubun “Liman” isimli sergisinin ardından Selim Turan, 1941’de ise Abidin Dino gruptan ayrılmış,​ Ferruh Başağa, Fethi Karakaş, Mümtaz Yener, Haşmet Akal gruba katılmıştır. 1946’dan sonra bazı üyeler toplumsal gerçekçilikten uzaklaşmıştır. 1951 yılına dek bir çok sergi açmışlardır.
  
-Akademi’nin kurulduğu yıldan Yeniler Grubu’na dek önemli iki yapılanma görülmektedir. İlki Namık İsmail’in Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi’ni lise ihtisas seviyesinde yapılandırmış olması ikincisi ise Burhan Toprak’ın müdürlüğünde,​ okulun orta ve yüksek devreli bir hal almış olmasıydı. Bu gelişmelerle beraber Avrupa’dan da önemli hocalar getirilmiş,​ Leopold Levy Resim Bölümü Başkanı olmuştu. Geldiğinde var olan atölyeleri yani İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Feyhaman Duran, gibi eski hocaların atölyelerini muhafaza etmiş ve kendisine genç ressamlardan yardımcılar almıştı. Bu genç ressamlar; Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Tollu, Zeki Faik İzer, Nurullah Berk, Sabri Berkel idi. +Akademi’nin kurulduğu yıldan Yeniler Grubu’na dek önemli iki yapılanma görülmektedir. İlki Namık İsmail’in Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi’ni lise ihtisas seviyesinde yapılandırmış olması ikincisi ise Burhan Toprak’ın müdürlüğünde,​ okulun orta ve yüksek devreli bir hal almış olmasıydı. Bu gelişmelerle beraber Avrupa’dan da önemli hocalar getirilmiş,​ Leopold Levy Resim Bölümü Başkanı olmuştu. Geldiğinde var olan atölyeleri yani İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Feyhaman Duran, gibi eski hocaların atölyelerini muhafaza etmiş ve kendisine genç ressamlardan yardımcılar almıştı. Bu genç ressamlar; Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Tollu, Zeki Faik İzer, Nurullah Berk, [[sanatcilar:​sabri-berkel|Sabri Berkel]] idi. 
  
 <​blockquote>​“Yeniler,​ kuruluşlarından bir süre sonra dağılmaları,​ toplum sorunlarına eğilmek olan ilk propagandalarından dönüşleri nedeniyle, sürekli bir eyleme geçmediler. Çağın genel eğilim ve anlayışları onları belli konulardan, temalardan uzaklaştırdı,​ daha özgür, daha ‘modern’ çalışmalara götürdü.”</​blockquote>​ <​blockquote>​“Yeniler,​ kuruluşlarından bir süre sonra dağılmaları,​ toplum sorunlarına eğilmek olan ilk propagandalarından dönüşleri nedeniyle, sürekli bir eyleme geçmediler. Çağın genel eğilim ve anlayışları onları belli konulardan, temalardan uzaklaştırdı,​ daha özgür, daha ‘modern’ çalışmalara götürdü.”</​blockquote>​
akimlar/yeniler-grubu.txt · Son değiştirilme: 2021/07/28 12:23 (Dışarıdan düzenle)