Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


kavramlar:parodi

Bu, dökümanın eski bir sürümüdür!


İçindekiler

Parodi

Parodi

Eski Yunanca Parodia (παρῳδία) sözcüğünden gelir. Parodie (Fr.)Parody (İng.),burlesque (taklit ederek alay eden), Türkçede yansılama, TDK'ya göre ise “Ciddi olduğu varsayılan bir yapıtın bir bölümünü ya da tümünü koşutlukları koruyarak alaya alan, biçimini bozmadan ona bambaşka bir içerik vererek, özle biçim arasındaki bu karşıtlıktan gülünç ve eleştirel etkiyi var eden oyun biçimi.”

Parodia.(paro ode/karşı ezgi) bir şarkıyı başka bir tonda söylemek, yani bir melodiyi başka bir ses perdesine geçirmek. Aristoteles’in Poetika’sına göre ise “soylu bir türün - destan, trajedi -, şiirsel bir tonda yazılmış bir parçanın gülünç bir taklidi”.

Antikçağdan beri dolaşımda olan Parodi hakkında özellikle son yüzyılda farklı tanımlamalara gidilmiştir. Adları genellikle yan yana anılan parodi ile pastiş bazı dilbilimcilere göre neredeyse eşanlamlıdır (rus biçimcileri, özellikle Bahtin)bazılarına göre ise (Linda Hutcheon, Gérard Genette)birbirinden belirgin farklarla ayrılırlar.

Pastiş daha taklit olarak kullanılırken parodi'nin en önemli işlevlerinden birisi “dönüştürücü” olmasıdır. Sinemada, tiyatroda ve daha çok pek alanda parodinin farklı türlerinden ve kullanımlarından söz edilebilir. Yazınsal anlamda bir şeyin parodisinden söz edilirken iki tür metin devreye girer. Birincisi ana metin diyebileceğimiz parodisi yapılan yani “parodik” olan metin, diğeri de bu parodik metinden yola çıkarak oluşturulan/dönüştürülen yeni metin. Bu noktada parodi ana metnin bir bölümünün alıntılanması şekline olabileceği gibi o metnin bütünün parodisi de yapılabilir. Bu parodi genel olarak üç şeyin parodisi olabilir. Biçimin, içeriğin ya da biçemin.

Bkz.

kavramlar/parodi.1291992739.txt.gz · Son değiştirilme: 2021/07/28 12:22 (Dışarıdan düzenle)