Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


yazarlar:pkd:philip_k._dick

Bu, dökümanın eski bir sürümüdür!


Okumakta olduğunuz madde bir taslaktır. Bu maddenin geliştirilmesi ve düzenlenmesi için yardım etmek istiyorsanız, siteye üye olarak, yardımda bulunabilirsiniz.

Philip K. Dick (Hayatı)

Gerçeklik, sen ona inanmayı bıraksan bile, gitmeyendir.

Philip K. Dick kedisi ile birlikte, fotoğraf: Anne Dick

Philip Kindred Dick (16 Aralık 1928 — 2 Mart 1982), Amerikalı bilim-kurgu roman ve kısa hikâye yazarı. Bazı kitaplarında yazar ismi olarak Richard Phillips ve Jack Dowland olarak geçmekte ve hayranları tarafından kısaca PKD olarak adlandırılmaktadır1).

Hayatının büyük bölümünü Kaliforniya'da geçirdi. Bir plakçı dükkânı işletmesi ve radyoda klasik müzik programları yapması dışında, başlıca uğraşı yazarlık oldu. Kırka yakın bilim-kurgu romanı dışında ana akım romanları da yazdı, ancak pek başarılı olamadı. Ölümünden sonra beş cilt halinde toplanan yüz civarında öyküsü vardır 2).

Ölümünden önce fazla tanınmayan bir yazar olan Dick'in roman ve kısa hikâyelerini bir kısmı ölümünden sonra senaryolaştırılıp film olarak büyük beğeni kazanmıştır 3). Bunların arasında en ünlüleri, yönetmen Ridley Scott tarafından “Blade Runner” adıyla 1982 yılında filme alınan “Do Androids Dream of Electric Sheep?” (kitap olarak Türkiye'de basımı: 1968, Bıçak Sırtı, Kavram Yayınları; 2006, Android'ler Elektrikli Koyun Düşler mi?, Altıkırkbeş Yayın) ve 1965 yılında yazdığı “We Can Remember It For You Wholesale” öyküsünden yola çıkılarak yönetmen Paul Verhoeven tarafından çekilen 1990 yapımı “Total Recall” filmleridir. Bu iki film günümüze kadar yapılmış en iyi bilim-kurgu filmleri arasında ilk sıraları paylaşmaktadır. Ayrıca 2002'de yazarın 1956 yılında yazdığı “The Minority Report” adlı kısa öykü yönetmen Steven Spielberg tarafından filme alınmıştır.

Dick'in yazdığı bilim-kurgu romanlarını türünün diğer örneklerinden ayıran en önemli özellik, gelecekte gerçekten olması muhtemel olaylarla birlikte insanlara dayalı toplumsal değişimleri genelde “çalışan sınıf” bazında ele almasıdır. Bunun haricinde özellikle ilk romanları “gerçeklik” kavramının sorgulanması üzerine kuruludur. Bazı eleştirmenler, 1950'lerin orta-sınıfının yaşayışının Dick romanlarında saplantı haline geldiğini belirtmektedir4)

The two basic topics which fascinate me are “What is reality?” and “What constitutes the authentic human being?” Over the twenty-seven years in which I have published novels and stories I have investigated these two interrelated topics over and over again. I consider them important topics. What are we? What is it which surrounds us, that we call the not-me, or the empirical or phenomenal world? 5)

Kısaca Hayatı

Science fiction writers, I am sorry to say, really do not know anything. We can't talk about science, because our knowledge of it is limited and unofficial, and usually our fiction is dreadful. A few years ago, no college or university would ever have considered inviting one of us to speak. We were mercifully confined to lurid pulp magazines, impressing no one. In those days, friends would say me, “But are you writing anything serious?” meaning “Are you writing anything other than science fiction?” We longed to be accepted. We yearned to be noticed. Then, suddenly, the academic world noticed us, we were invited to give speeches and appear on panels—and immediately we made idiots of ourselves. The problem is simply this: What does a science fiction writer know about? On what topic is he an authority?6)

1928 yılında, ikiz kız kardeşi -Jane Charlotte Dick- ile birlikte Chicago'da dünyaya gelmiştir. 6 hafta sonra ikiz kardeşi ölmüştür. Bu ölüm “hayalet ikiz” motifi ile romanlarında kendini hatırlatacak, hayatını, ilişkilerini etkileyecek kadar PKD'yi derinden sarsmıştır. 12 yaşında (1940) ilk bilim kurgu öyküsünü, “Stirring Science Stories” isimli dergide okuduğunu kendisi belirtir. 13 yaşında “Return To Lilliput isimli bir romana başladığını ve bu romanı asla tamamlamadığını söyler 7), ilk romanını ise 1955 yılında yayınlar. Her ne kadar bilim-kurgu türünde eserler verse de, anaakım Amerikan Edebiyatı'nda yer almayı düşlediğini belirtmiştir 8). Bu düş, 1963 yılına kadar devam etmiş, PKD o döneme kadar bilim-kurgu-dışı romanlar da yazmıştır. Fakat 1963 yılında Scott Meredith Yazın Ajansı, PKD'nin tüm ana-akım romanlarını yayınlamayı reddetmiştir. Bu romanlardan sadece Confessions of a Crap Artist Dick yaşarken yayınlanmıştır.

1963 yılında, The Man in the High Castle romanı ile Hugo ödülünü almıştır. Her ne kadar bilim-kurgu camiası tarafından bir dahi olarak nitelendirilse de, kitaplarını düşük bütçeli yayınevlerine vermek zorunda kalmıştır 9). 1980 yılında yayınlanan kısa hikayelerinden oluşan kitabın önsözüne yazdığına göre, “daktilo alacak kadar parası bile olmadığı zamanlar” geçirmiştir. Henüz hayatta iken (1982) yazdığı son romanı The Transmigration of Timothy Archer'dır ve ölümünden çok kısa bir süre sonra yayınlanmıştır.

1982 yılının Şubat ayında, bir söyleşiden sonra, görme sorunu yaşadığını doktoruna söylemiş, doktoru acilen bir hastaneye gitmesini istediği halde, PKD gitmemiştir. Ertesi gün, California'daki evinde bilincini kaybetmiş şekilde yerde yatarken bulunmuş, kalp krizi geçirdiği anlaşılarak, hastaneye götürülmüş, orada 2. bir kriz geçirmiştir. Bu krizden sonra, bitkisel hayata girmiş, 2 Mart 1982'de yaşam destek ünitesinden ayrılmış ve ölmüştür. Bebekken ölen kız kardeşinin yayına gömülmüştür.

VALIS Deneyimi

(Hazırlanmaktadır)

Romanlar Hakkında

A Scanner Darkly (Karanlığı Taramak)

Everything in A Scanner Darkly I actually saw. I mean I saw even worse things than I put in A Scanner Darkly. I saw people who were reduced to a point where they couldn't complete a sentence, they really couldn't state a sentence. And this was permanent, this was for the rest of their lives. Young people. These were people maybe 18 and 19, and I just saw, you know, it was like a vision of Hell. And I vowed to write a novel about it sometime, and I was just…I'm just…it's just…well, I was in love with a girl who was an addict and I didn't know she was an addict and it was just pathetic. So I wrote A Scanner Darkly.10)

The Simulacra

Well, the novel that I like the most is The Simulacra, because there are more characters in it and it is more of the slice of life thing where you have all kinds of people doing all kinds of things and it culminates in what I regard as one of the funniest scenes of human disaster that is imaginable.11)

Kısa Öykülerinden Seçmeler12)

Türkçe'de PKD

Türkçe'ye çevirilmiş Philip K. Dick kitapları

  • Dr. Gelecek, Sarmal Yayınevi 1997
  • Vulcan'ın Çekici Metis 1998
  • Suikastçı Sarmal Yayınevi 1999
  • Karanlığı Taramak Altıkırkbeş 1998
  • Ubik Altıkırkbeş 2002
  • Hesaplaşma Altın Kitaplar 2004
  • Simulakra Altıkırkbeş 2004
  • Android'ler Elektrikli Koyun Düşler mi? Altıkırkbeş 2006
  • Gökteki Göz Metis 1997
  • Yüksek Şatodaki Adam Metis 1999
  • Mars'ta Zaman Kayması Altıkırkbeş 2000
  • Albemuth Özgür Radyosu Altıkırkbeş 2001
  • Alfa Ayının Kabileleri Metis 2002
  • Çığrından Çıkmış Zaman Altıkırkbeş 2007
  • Timothy Archer Altıkırkbeş 2010

PKD'nin Yazdıklarından Uyarlanan Filmler

  • 1982: Blade Runner (Android'ler Elektrikli Koyun Düşler mi? isimli kısa öyküden)
  • 1990: Total Recall (We Can Remember It For You Wholesale isimli kısa öyküden)
  • 1992: Confessions d'un Barjo-Confessions of a Crap Artist (Confessions of a Crap Artist isimli romandan)
  • 1995: Screamers (Second Variety isimli kısa öyküden)
  • 2002: Minority Report (The Minority Report isimli kısa öyküden)
  • 2002: Impostor (Impostor isimli kısa öyküden)
  • 2003: Paycheck (Paycheck isimli kısa öyküden)
  • 2006: A Scanner Darkly (A Scanner Darkly / Karanlığı Taramak isimli romandan)
  • 2007: Next (The Golden Man isimli kısa öyküden),
  • 2011: The Adjustment Bureau (Adjustment Team isimli kısa öyküden) 13)

Filmlerin bazıları, yeniden çekilmek üzere hazırlanmakta 14). Ayrıca, televizyon dizileri, radyo oyunları, bilgisayar oyunları gibi değişik mecralara da PKD yapıtları uyarlanmıştır.

3)
2009 yılında PKD romanlarından uyarlanan filmlerin toplam geliri 1 milyar doları geçmiş durumdadır
7)
The Aquarian Interview (1978)}} 5 kez evlenmiştir, bu evliliklerinden üç çocuğu vardır; Laura Archer (1960), Isolde Freya Dick (şimdiki ismi Isa Dick Hackett - 1967) ve Christopher Kenneth (1973). PKD ilk öyküsünü, 1951 yılında((How to Build a Universe That Doesn't Fall Apart Two Days Later, 1978
8)
Kaynak?
9)
kaynak??
10) , 11)
SF EYE, #14, Spring 1996, pp. 37-46
12)
Telif hakları düşmüş, yenilenmemiş ve ücretsiz olarak okunabilen e-kitaplardan oluşan listedir.
yazarlar/pkd/philip_k._dick.1302030608.txt.gz · Son değiştirilme: 2021/07/28 12:23 (Dışarıdan düzenle)