Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


yazarlar:pkd:philip_k._dick

Farklar

Bu sayfanın seçili sürümü ile mevcut sürümü arasındaki farkları gösterir.

Karşılaştırma görünümüne bağlantı

İki taraf da önceki sürüm Önceki sürüm
Sonraki sürüm
Önceki sürüm
yazarlar:pkd:philip_k._dick [2011/03/30 14:46]
editor [PKD'nin Yazdıklarından Uyarlanan Filmler]
— (mevcut)
Satır 1: Satır 1:
-====== Philip K. Dick ====== 
  
-[{{:​yazarlar:​pkdwithcat.jpg?​200|Philip K. Dick kedisi ile birlikte, fotoğraf: Anne Dick }}]**Philip Kindred Dick** (16 Aralık 1928 — 2 Mart 1982), Amerikalı bilim-kurgu roman ve kısa hikâye yazarı. Bazı kitaplarında yazar ismi Richard Phillips olarak geçmekte ve hayranları tarafından kısaca PKD olarak adlandırılmaktadır(([[http://​tr.wikipedia.org/​wiki/​Philip_K._Dick|Türkçe Vikipedia Maddesi]])). 
- 
-Hayatının büyük bölümünü Kaliforniya'​da geçirdi. Bir plakçı dükkânı işletmesi ve radyoda klasik müzik programları yapması dışında, başlıca uğraşı yazarlık oldu. Kırka yakın bilim-kurgu romanı dışında ana akım romanları da yazdı, ancak pek başarılı olamadı. Ölümünden sonra beş cilt halinde toplanan yüz civarında öyküsü vardır (([[http://​depositfiles.com/​ru/​files/​ntcqop3xx%20|İngilizce tüm romanları, 17 MB, depositfiles.com]])). 
- 
-Ölümünden önce fazla tanınmayan bir yazar olan Dick'​in roman ve kısa hikâyelerini bir kısmı ölümünden sonra senaryolaştırılıp film olarak büyük beğeni kazanmıştır ((2009 yılında PKD romanlarından uyarlanan filmlerin toplam geliri 1 milyar doları geçmiş durumdadır)). Bunların arasında en ünlüleri, yönetmen Ridley Scott tarafından "Blade Runner"​ adıyla 1982 yılında filme alınan "Do Androids Dream of Electric Sheep?"​ (kitap olarak Türkiye'​de basımı: 1968, Bıçak Sırtı, Kavram Yayınları;​ 2006, Android'​ler Elektrikli Koyun Düşler mi?, Altıkırkbeş Yayın) ve 1965 yılında yazdığı "We Can Remember It For You Wholesale"​ öyküsünden yola çıkılarak yönetmen Paul Verhoeven tarafından çekilen 1990 yapımı "Total Recall"​ filmleridir. Bu iki film günümüze kadar yapılmış en iyi bilim-kurgu filmleri arasında ilk sıraları paylaşmaktadır. Ayrıca 2002'​de yazarın 1956 yılında yazdığı "The Minority Report"​ adlı kısa öykü yönetmen Steven Spielberg tarafından filme alınmıştır. 
- 
-Dick'​in yazdığı bilim-kurgu romanlarını türünün diğer örneklerinden ayıran en önemli özellik, gelecekte gerçekten olması muhtemel olaylarla birlikte insanlara dayalı toplumsal değişimleri genelde "​çalışan sınıf"​ bazında ele almasıdır. Bunun haricinde özellikle ilk romanları "​gerçeklik"​ kavramının sorgulanması üzerine kuruludur. 
- 
-===== PKD'​nin Yazdıklarından Uyarlanan Filmler ​ ===== 
- 
-  * **1982:** Blade Runner (//​Android'​ler Elektrikli Koyun Düşler mi?// isimli kısa öyküden) 
-  * **1990:** Total Recall (//We Can Remember It For You Wholesale// isimli kısa öyküden) 
-  * **1992:** Confessions d'un Barjo-Confessions of a Crap Artist (//​Confessions of a Crap Artist// isimli romandan) 
-  * **1995:** Screamers (//Second Variety// isimli kısa öyküden) 
-  * **2002:** Minority Report (//The Minority Report// isimli kısa öyküden) 
-  * **2002:** Impostor (//​Impostor//​ isimli kısa öyküden) 
-  * **2003:** Paycheck (//​Paycheck//​ isimli kısa öyküden) 
-  * **2006:** A Scanner Darkly (//A Scanner Darkly// / Karanlığı Taramak isimli romandan) 
-  * **2007:** Next (//The Golden Man// isimli kısa öyküden), 
-  * **2011:** The Adjustment Bureau (//​Adjustment Team// isimli kısa öyküden) (([[http://​www.cracked.com/​article_19106_5-ways-phillip-k-dicks-insanity-changed-world-movies.html|Cracked.com makalesi]])) 
- 
-Filmlerin bazıları, yeniden çekilmek üzere hazırlanmakta (([[http://​www.imdb.com/​name/​nm0001140/​|IMBD PKD Sayfası]])). Ayrıca, televizyon dizileri, radyo oyunları, bilgisayar oyunları gibi değişik mecralara da PKD yapıtları uyarlanmıştır. 
yazarlar/pkd/philip_k._dick.1301482008.txt.gz · Son değiştirilme: 2021/07/28 12:23 (Dışarıdan düzenle)