Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


akimlar:d-grubu

Farklar

Bu sayfanın seçili sürümü ile mevcut sürümü arasındaki farkları gösterir.

Karşılaştırma görünümüne bağlantı

İki taraf da önceki sürüm Önceki sürüm
Sonraki sürüm
Önceki sürüm
akimlar:d-grubu [2013/09/18 22:59]
admin [Grubun Amaçları]
akimlar:d-grubu [2021/07/28 12:23] (mevcut)
Satır 32: Satır 32:
 Tekniğinde de paletindeki rengi değişimle Türk sanatında önemli bir yere sahip olan “müstakiller”in etkinliğini sürdürdüğü bir dönemde yenilikçi anlayış D grubu ile varlığını pekiştirmiştir. Fikret Adil’le birlikte grubun sözcülüğünü üstlenen Nurullah Berk’in sonraki dönemlerde bir dergiye isim olarak seçtiği “yaşayan sanat” sloganını benimsemiş olmalarıyla da yeni eğilim ve anlayışa sahip sanat fikrini kendilerine ne denli ilke seçtiklerini anlamak mümkündür. Tekniğinde de paletindeki rengi değişimle Türk sanatında önemli bir yere sahip olan “müstakiller”in etkinliğini sürdürdüğü bir dönemde yenilikçi anlayış D grubu ile varlığını pekiştirmiştir. Fikret Adil’le birlikte grubun sözcülüğünü üstlenen Nurullah Berk’in sonraki dönemlerde bir dergiye isim olarak seçtiği “yaşayan sanat” sloganını benimsemiş olmalarıyla da yeni eğilim ve anlayışa sahip sanat fikrini kendilerine ne denli ilke seçtiklerini anlamak mümkündür.
  
-[{{:​akimlar:​dgrubu_1933_davetiye.jpg?​200| Sergi açılış davetiyesi}}]d simgesi ve dada arasındaki ilişki, somut olarak bildirilmese de, dada'​nın kendi yayınlarında kullandığı d harfi ile d grubunun simgesi benzerlik göstermektedir. Ortaya çıkan işler ve grubun ortaya çıkış biçimi Türkiye'​de o yıllarda modernizm ile ilişkilendirilebilse de, Nurullah Berk'​in d grubunu Türkiye'​deki 4. resim cemiyeti olarak adlandırmak için "​alfabenin dördüncü harfi olarak d"yi seçmesi sonucunda grubun adı belirlenir. Oysa Türkçe'​de alfabenin dördüncü harfi "​ç"​ harfidir. Zühtü Müridoğlu da Berk'​in Fransız alfabesine göre dördüncü harften yola çıkarak grubun ismini koyduğunu anlatır anılarında. ((d grubu:​1993-1951 Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi / YKY / 2002))+[{{:​akimlar:​dgrubu_1933_davetiye.jpg?​200 | Sergi açılış davetiyesi}}]d simgesi ve dada arasındaki ilişki, somut olarak bildirilmese de, dada'​nın kendi yayınlarında kullandığı d harfi ile d grubunun simgesi benzerlik göstermektedir. Ortaya çıkan işler ve grubun ortaya çıkış biçimi Türkiye'​de o yıllarda modernizm ile ilişkilendirilebilse de, Nurullah Berk'​in d grubunu Türkiye'​deki 4. resim cemiyeti olarak adlandırmak için "​alfabenin dördüncü harfi olarak d"yi seçmesi sonucunda grubun adı belirlenir. Oysa Türkçe'​de alfabenin dördüncü harfi "​ç"​ harfidir. Zühtü Müridoğlu da Berk'​in Fransız alfabesine göre dördüncü harften yola çıkarak grubun ismini koyduğunu anlatır anılarında. ((d grubu:​1993-1951 Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi / YKY / 2002))
  
 <​blockquote>"​Birisi dedi ki, 'nedir bu altı kişi sergi açıyor, altı kişi muharririni arıyor gibi: Nurullahçığım pek ustadır, bir '​d'​dir tutturdu. Nedir '​d'​ dedik; `canım şimdiye kadar üç tane dernek kurulmuş, biz dördüncüyüz. Ama grubuz."​ //Zühtü Müridoğlu//</​blockquote>​ <​blockquote>"​Birisi dedi ki, 'nedir bu altı kişi sergi açıyor, altı kişi muharririni arıyor gibi: Nurullahçığım pek ustadır, bir '​d'​dir tutturdu. Nedir '​d'​ dedik; `canım şimdiye kadar üç tane dernek kurulmuş, biz dördüncüyüz. Ama grubuz."​ //Zühtü Müridoğlu//</​blockquote>​
 +
 ===== Grubun Genişlemesi,​ Sergiler ===== ===== Grubun Genişlemesi,​ Sergiler =====
  
akimlar/d-grubu.1379530777.txt.gz · Son değiştirilme: 2021/07/28 12:22 (Dışarıdan düzenle)