Dergiler etiketi ile yaftalanmış yazılar

İNSAN KİRLENMESİ

Koca derya kirlenir mi hiç! Akarsu pislik tutmaz. İşte size kulağınızda yer etmiş çocukluğumdan kalma bazı sözler. O zamanlar bu sözlere tartışılmaz doğrular olarak bakılırdı. Ama günümüzde koca derya bakın nasıl da kirlendi. Akarsu pislik tuttu alabildiğine. Çevre kirlenmesi öyle büyük boyutlara ulaştı ki, bu konuda en duyarsız kişileri bile kaygıya düşürdü. Kirlilik önlem alınması gereken en yaşamsal sorunu haline geldi dünyamızın.Bugün aklı başında herkes çevreyi koruma konusunda yıllar önce gösterilmesi gereken bir duyarlılığın bayraktarlığını yapıyor.

KENDİNİ ÖDEMEK*

Sonsuzca çeşitlenen bir olanaklar yumağı olarak bütün verimini olanca cömertliğiyle sunan yaşam insan için en değerli ödüldür. Doğumla başlayan yaşam, doğal bir sonuç olan ölüme kadar; insanı duygusal ve düşünsel planda durmadan devindiren bir dinamo görevi yapar. Yaşam kutsaldır. Ne var ki bu kutsallık yaşamın insanla bütünleşmesiyle anlam kazanır. İnsanın dışındaki canlılar yaşamın zenginliğidir ama insan yaşamın anlamı demektir.Çünkü insansız bir yaşam ölçütsüz kalır ve hiçleşir. Öyleyse insanla yaşam bir bütünün ayrılmaz iki öğesi gibidir.

metin altıok portresi

Tahteşşiir Çımacılarına

Bir süredir Yazko Edebiyat'ın eski sayılarına bakıyorum. Yazko 8'de (Haziran 1981, 100 lira) Memet Fuat'ın (yine) "Yeni Halk Şiiri" başlıklı bir yazısı var. Birkaç şairden söz ediyor. Yazdıkları şiirde halk şiirinin motiflerini taşıdıklarından ama bunun bir tür "yeni" halk şiiri olduğundan filan (Yaşar Miraç, Müslüm Çelik, Adnan Özer.. dönemin genç şairleri)... Bu isimlerin arasında bahsettiği başka bir isim var ki aslında bu başlıkla da pek alakalı görünmüyor. Yazıdan bir bölüm: ... ...

Hz. Hubble İçin Uzviyet Şeması - Serkan Işın

"eski şiirin rüzgârıyla"

[w:Yazko Edebiyat]'ın 2. sayısında (Aralık 1980) [w:Memet Fuat], sunu yazısında bir yerde şöyle diyor: ... ...

"Yadırgayanlar olmuştur, ileride de olacaktır diye açıkça belirtmek istiyorum: "Yazko Edebiyat" değer verdiğimiz, anılmalarını özlediğimiz ölmüş sanatçıları ya da büyüklerimizi ölüm yıldönümlerinde anmak geleneğine uymayacaktır. Unutulmamaları gerektiğine inandığımız kimseleri her zaman anacağız, onları yalnızca ölüm yıldönümlerinde hatırlamanın yeterli olduğuna inanmıyoruz."

görsel şiir değil imgelerin görselleşmesi

Bugünkü Cumhuriyet kitapta Bâki Ayhan T., Ömer Erdem'in "Kireç" kitabıyla ilgili bir yazı yazmış. Ömer Erdem'in ardından TRT 2-Okudukça'nın yine "eskisi gibi" olmasından filan söz ettikten sonra Ömer Erdem şiirindeki (ilk kitabına göre) farklılıklara değiniyor.

bir adım ileri iki adım geri

Yücel Kayıran, Radikal Kitap eki'nde Veysel Çolak şiiriyle ilgili yazmış. Yazmasa yeğ midir Veysel Çolak açısından bilemiyorum. Yazının birkaç boyutu var... Hem yazan hem yazılan hem de yazdıran (olası şey,neden) açısından... ... ...