My City

Birincil sekmeler

Avrupa ve Türkiye arasındaki sivil diyaloğu, sanat aracılığıyla güçlendirmeyi hedefleyen Benim Kentim projesi, kamusal mekan ve sanat başlıklı Mayıs ayının son sempozyumunu, 15 Mayıs Cumartesi günü garajistanbul’da yapıyor.

İki bölümden oluşan ve ilki geçtiğimiz hafta İTÜ Taşkışla’da, gerçekleşen sempozyumda meydanlara geçici anıt yerleştirmeden yeni kamusal kültürel mekan üretimine, sosyal mekana izinsiz müdahaleden kamusal sanat bienallerine kadar geniş bir yelpazeyi değerlendiren meseleler tartışmaya açılıyor. 15 Mayıs 2010’da saat 1040’da başlayacak ikinci sempozyum, bu sefer garajistanbul’da sanat severlerle buluşuyor.

Sempozyum konuşmacıları arasında alanında uzman bir çok isim yer alıyor. Bina cepheleri ve anıtlara yansıttığı büyük ölçekli dia ve projeksiyonlarıyla tanınan, çalışmalarıyla kentin dışlanmış kesimlerini sosyal hayatla etkileşime davet eden ve özellikle evsizler, göçmenler ve savaş gazileriyle yaptığı çalışmalar neticesinde 1998 yılında Hiroshima Barış ödülünü alan Krzystof Wodiczko, “Sanat, Travma ve Doğruyu Söylemek” isimli bir konuşma gerçekleştirecek.

Kentsel mekan, izleyicilerin konumlandırılması ve kamusal süreçlerin yorumu gibi bir çok alanda çalışmaya imza atan Bulgaristan doğumlu Luchezar Boyadjiev’in, “(kentte....) gününü gün et” adlı konuşmasının ardından, Türkiye’nin 29 İl merkezi ve ilçelerinde yer alan anıt ve heykel envanteri oluşturma çalışmalarıyla tanıdığımız Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Zeynep Yasa Yaman kamusal mekanda sanatın kalıcılığını sorgulayacak.

Evrensel kamu yoksa, kamusal alanda evrensel sanat nasıl olur sorusuna ise, İngiltere’de bulunan Chelsea Sanat Akademisi’nde ders veren ve sanatçı kolektifi Freee’nin bir üyesi olan Dave Beech konuşmasında yanıt arayacak. Viyana, Avusturya, New York, ABD ve Almanya gibi bir çok ülkede güncel sanat üretimine yönelik proje bazlı çalışmalara imza atmış olan Martin Fritz ise, sanatçı ve sanatçı olmayanlar tarafından kamusal mekana müdahele konusunu izleyicilerle paylaşacak.

New York kenti High Line bölgesini, dünyanın sayılı kamusal mekanlarından biri haline getirmeyi hedefleyen bir sivil toplum kuruluşu olan “Friends of High Line – High Line bölgesi dostları” küratörlerinden olan Lauren Ross, tanınmış sanatçıların bu proje kapsamında High Line’a özel çalışmalar üretmesini sağlamıştır. Ross, kamusal mekan’da sanat alanında dünyanın en büyük sivil girişimi olarak nitelendireilen bu projeyi, sempozyum izleyicileriyle tartışacak.

British Council tarafından yürütülen, Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi ve Anadolu Kültür işbirliğiyle gerçekleştirilen “Benim Kentim” projesi, Sivil Toplum Diyaloğu: Kültür Köprüleri programı çerçevesinde Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir.

Kamusal Mekan ve Sanat II
Tarih 15 Mayıs 2010 Cumartesi
Saat 10:40 - 17:00
Yer garajistanbul

Detaylı bilgi için: veya
Benim Kentim görseli: