İşler etiketi ile yaftalanmış yazılar

Motive edilmiş gösterge ve deformasyon

sepp, birkaç gün önce isimli bir seri ekledi siteye. Bu seri ile ilgili ufak açıklamasında söyledikleri, bana motive edilmiş gösterge ile ilişkimizin bir noktadan sonra gerçekten ne kadar zor olduğunu, enerjisini bütünlemiş bir yapı ile girdiğimiz mücadelenin iletişim açısından ne kadar dirençli olabileceğini de hatırlattı.

radikal denemeler

bulanık zihin

Bunlar birbirinden bağımsız gibi görünmelerine rağmen aslında yaparken peşi peşine hatta iç içe geçerek aklımdan geçen, düşünmeyi denediğim, denemeyi düşündüğüm şeylerdi. Düşünmek dediğimiz şey çoğunlukla belli bir şeyi düşünürken bile beraberinde bir sürü bağlantılı/bağlantısız şeyi de (artık, gübür, saçma.. gibi de) beraberinde getiriyor. Katmanlar var, olay katmanları, zaman katmanları, bilgi katmanları vs. anlam da çoğu zaman bunların aralarına bile sızmayabiliyor.

Fernando Aquiar: what's your war? + görsel şiir

Fernando Aquiar, 1956 Poertekiz doğumlu bir şair. Basılı 18 kitabı mevcutmuş. (9 şiir, 3 gençlik, 6 tane de antoloji) Ayrıca Portekiz, Almanya, İspanya ve İtalya'da pek çok antolojide ve uluslarası festivallerde yer almış. (100'den fazla.. ) 1972'den beri görsel ve deneysel şiirle uğraşıyormuş. 1985'ten beri ayrıca pek çok festivali de kendisi organize etmiş.

gazete okuyorum

Sadece gözlerimizle mi okuruz? Mors alfabesi ve körlerin bu yolla okumaları bu sorunun yanıtlarından biri. Aslında okuyan zihindir ama aracılar değişebilir. Harfleri okuyabiliriz, dokuları okuyabiliriz, yüzeyleri okuyabiliriz, ifadeleri, işaretleri, sesleri okuyabiliriz... Okumaktan kastın ne olduğu da böylece genişletilebilir. Hatta konu başka alanlarda genişletilebilir.

yeniden yazmak

Böyle bir şey denerken, aslında ilkçağlarda, çok pahalı oldukları için, kullanılan [w:pergament]lerin üstlerindeki yazıların kazınarak ya da silinerek yeniden kullanılmasından esinlenmiştim. Buna çift kullanma ya da [w:palimsest ]- palimpsestum da deniliyor. Genellikle alttaki yazı kaybolmuyor ama tam olarak da anlaşılmıyor. Bu nedenle yeni yazı da benzer bir kaderi paylaşıyor. Ve sonuçta ortaya çıkan şey de aslında üçüncü başka bir şey gibi oluyor.

Bulmaca

Benim bir süre önce yapmaya başladığım bazı çalışmalar... Gazetelerle olan ilişkimiz, haber olmak haber almak haber okumak, gazetelerin bilgiyi ya da haberi taşıma ve sunum şekli, zaman zaman ordaki özensizlik, başlık piyasası ve aslında hiçbir anlamda bütün olmayan ve olamayacak şeylerin bir arada sunulduğu bir yer olarak benim ilgimi çekiyor. Bulmaca da bunun bir uzantısı... Yaptığım ve yapmayı düşündüğüm başka işler de var..

Poetikharsa ilk kez görsel şiir göndermenin tuhaf bir duygusu olduğunu da belirteyim.

Rus Görsel Şiirinden Örnekler

Visual poetry exhibition "PLATFORM" Network project

Chicago (USA), Cleveland (USA), Dnepropetrovsk (Ukraine), Kaliningrad (Russia), Kiev (Ukraine), Minsk (Byelorussia), Moscow (Russia), Penza (Russia), Rjazan (Russia), Saratov (Russia), Smolensk (Russia), St. Petersburg (Russia), Warsaw (Poland)